درباره پتینه کاری و اجرا و ابزار ها

پتینه‌کاری یک کار هنری است و بخش‌های مختلفی دارد و در کل به تمامی اقداماتی گفته‌ می‌شود که در جهت القای رنگ و رویی کهنه و قدیمی به دیوارهای یک فضا یا وسایل مختلف به کار گرفته‌ می‌شوند. به عبارتی پتینه کاری را‌ می‌توان نوعی نقاشی ساختمان در نظر گرفت با این تفاوت که در نقاشی صرفاً رنگ تغییر‌ می‌یابد اما در این عملیات علاوه بر رنگ فضا‌ می‌توان نسبت به تغییر بافت سطوح نیز اقدام کرد.

پتینه کاری سابقه دور و درازی در صنعت ساختمان سازی و دکوراسیون دارد. به عنوان نمونه در کشور ما ایران در گذشته با استفاده از گچ کاری به پتینه کاری‌ می‌پرداخته‌اند. امروزه با پیشرفت فناوری و در دسترس قرار گرفتن ابزار و متریال‌های مختلف، سبک و سیاق پتینه کاری نیز به طور کامل متحول شده است، به طوری که می‌توانیم سبک‌ها و انواع مختلفی از آن را مشاهده کنیم.

ابزار لازم برای اجرای پتینه‌کاری

ابزار مورد نیاز برای پتینه‌کاری به نوع پتینه بستگی دارد. با این حال از مهم‌ترین ابزار مورد نیاز‌ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • انواع مختلف قلم‌مو
  • انواع اسفنج
  • پارچه‌هایی با جنس مختلف
  • رنگ‌پاش
  • انواع سنباده نرم و زبر
  • کاردک
  • چسب
  • اکلیل

اجرای پتینه‌کاری

همان‌طور که تا بدین جای بحث متوجه شده‌اید، پتینه کاری روش‌های مختلفی دارد و قاعدتاً مراحل اجرای هر یک از آن‌ها نیز متفاوت است. در هر صورت پتینه‌کاری به طور کلی شامل دو مرحله کلی به شرح زیر است.

  1. مرحله اول: اجرای بافت و طرح اصلی روی سطح مورد نظر
  2. مرحله دوم: پرداختن دلخواه به بافت که شامل شکل، لعاب و رنگ‌ می‌شود.

برای نمونه در این بخش مراحل اجرای پتینه با ورق طلا را به طور مختصر در چند مرحله زیر آورده‌ایم.

  1. تمیز کردن سطح زیر کار
  2. پوشش دادن سطح زیر کار با استفاده از رنگ‌های اکرلیک یا روغنی
  3. صبر کردن تا خشک شدن کامل رنگ زیر کار
  4. تمیز کردن سطح رنگ شده
  5. رقیق کردن ورق طلا با آب
  6. کشیدن ورق طلا روی سطح با قلم‌مو و اسفنج
  7. صبر کنید تا ورق طلا بی‌ رنگ شود.
  8. بعد از بی رنگ شدن، ورق را به آرامی بر‌ می‌داریم و روی سطح مورد نظر اجرا‌ می‌کنیم.
  9. کشیدن پارچه نرم بر سطح تا ورق‌های اضافی حذف شوند.

زیباشناختی پتینه کاری

با توجه به اینکه پتینه در طرح و رنگ‌های بسیار مختلفی به کار برده‌ می‌شود، از این جهت نیز بحث‌های گسترده‌‌ای را‌ می‌توان در خصوص جنبه زیباشناسی آن صورت داد. رنگ سبز یکی از رایج‌‌‌ترین رنگ‌ها در پتینه‌کاری است که دارای یک کاراکتر آرامش بخش دارد. رنگ آبی نیز که پرکاربرد است اثری آرامش بخش و خنک کنندگی دارد. از این رو رنگ نقش بسیار مهمی در زیباشناختی این هنر ایفا‌ می‌کند. برای درک بهتر از رنگ‌ها در این عملیات توصیه‌ می‌کنیم حتما مطلب روانشناسی رنگ‌ها را مطالعه بفرمایید.